Σύνδεση

Citystage

Tips and Trends
Gathering – Η ανάγκη του ανθρώπου για συναναστροφή

Gathering – Η ανάγκη του ανθρώπου για συναναστροφή

Τι είναι; Τι σημαίνει; Που και Πώς βρίσκεται, Πώς Οργανώνεται.

Αναζητώντας τη λέξη gathering στο λεξικό του Cambridge, τα αποτελέσματα ορίζουν ότι είναι μία συνάντηση όπου ένας αριθμός ανθρώπων δημιουργεί μία ομάδα, ένα γκρουπ. Συνώνυμες της λέξης gathering, εκτός από το γκρουπ ή την ομάδα, είναι οι λέξεις: ένωση – ενωμένοι, συγκέντρωση, παρέα, μάζωξη, συλλογή, δέσμη, κοινωνία, αποκτώ, κερδίζω, συναναστρέφομαι.

Το gathering στα ελληνικά, ουσιαστικά μεταφράζεται «συγκέντρωση», λέξη που ακούγεται ξύλινη ή κάπως τεχνοκρατική, λίγο (έως μα-πάρα πολύ) παλιομοδίτικη στα όρια του (γαλλικής προέλευσης) μπανάλ [banal]. Παρεμπιπτόντως γιατί δεν το λέμε βεγγέρα [vegghera]; Μα είναι τόσο όμορφη λέξη με πιο μεσογειακό, ιταλικό ταπεραμέντο. Γιατί; Επειδή οι λέξεις φτιάχτηκαν για να επικοινωνούμε και ο όρος “gathering” είναι πλέον αποδεκτός σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το λεξικό καλά τα λέει στους ορισμούς, αυτό που δεν λέει όμως και αποτελεί το πιο σημαντικό σημείο, είναι πως αυτή η ομάδα ανθρώπων πρέπει να έχει ένα κοινό ενδιαφέρον, κοινό σκοπό, προτίμηση, γούστο φύλο, εθνικότητα.  Ήταν, είναι και απ΄ ό,τι φαίνεται, θα είναι για πάντα η ανάγκη του ανθρώπου να συναναστρέφεται με τον άνθρωπο. Είναι οι συγκεντρώσεις της παρέας, η συναναστροφή ή αλλιώς η δικτύωση όπως θέλει να λέγεται στις μέρες μας.

Που συμβαίνει

Gathering σε πάρκο

Το gathering έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν, στα συμπόσια των Αρχαίων φιλόσοφων, στις αυλές που έπιναν τον καφέ τους οι νοικοκυρές, στους δρόμους που έπαιζε κάποιο ομαδικό παιχνίδι μία παρέα παιδιών, σε ένα χαλαρό πικνίκ στο πάρκο, οι κουβέντες των ψαράδων στο λιμάνι, στα πεζοδρόμια το τάβλι των ηλικιωμένων, οι ατελείωτες ώρες χαρτοπαιξίας με κουμ-καν που …μεταλλάχθηκε σε μπιρίμπα και άλλα πολλά, πάρα πολλά. Τόσα όσα μπορεί να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους για να αλληλοεπιδράσει με κάποιον άλλο με κοινά ενδιαφέροντα προκειμένου να ψυχαγωγηθεί, να διασκεδάσει, να αναπτυχθεί και τελικά να περάσει καλά!

Gathering σε ταράτσα με θέα

Όσο περνούν τα χρόνια, οι συγκεντρώσεις στους δρόμους, στις αυλές, στα πάρκα κ.α. εξελίχθηκαν και κάποιες μεταφέρθηκαν σε χώρους με παροχές όπως ρεύμα, νερό, WiFi. Δημιουργήθηκαν αίθουσες πολλαπλών χρήσεων αλλά και επιχειρήσεις που παρέχουν εξειδικευμένες λύσεις, εξυπηρετούν και φιλοξενούν ιδιαίτερες και ίσως πιο δημιουργικές απαιτήσεις.

5 Ιδέες για απολαυστικό gathering

To gathering λοιπόν έχει συνήθως ένα θέμα, αυτό το κάτι που δημιουργεί μία ομάδα, ένα κοινό χόμπι, μία δημιουργική κατάσταση, ένα ομαδικό παιχνίδι, μία ιδιαίτερη τέχνη ή τεχνική, μία απόλαυση – οποιαδήποτε και αν είναι αυτή. Η κρυμμένη λέξη – κλειδί είναι η «απόλαυση»

1. BYOB Gathering

To ΒΥΟΒ μεταφράζεται ποικιλοτρόπως, είναι ακρώνυμο και το τελευταίο γράμμα Β συνήθως αναφέρεται σε κάποιο αλκοολούχο ποτό. Bring your Own Bottle, Bring your own Beer, Bring your own Beverage, Bring your Own Booze.

Οι φίλοι του οίνου συνήθως είναι και συλλέκτες ιδιαίτερων και σπάνιων οίνων. Το κρασί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του γαστρονομικού πολιτισμού γι αυτό και θέλει παρέα, διάλογο, ανταλλαγή απόψεων. Δεν είναι μοναχικό χόμπι. Δεν (πρέπει να) πίνεται μόνο του!

Οι χώροι που συγκεντρώνονται οι παρέες των οινόφιλων διαφέρουν ανάλογα το θέμα, την εποχή, το είδος του κρασιού. Άλλοτε αναζητούν ατμοσφαιρικούς χώρους όπως για παράδειγμα κάβες ή κελάρια με χαμηλό φωτισμό, ίσως απαλή μουσική, χωρίς ιδιαίτερες μυρωδιές, ίσως μερικά φρούτα, τυριά και αλλαντικά, που θα μετατρέψουν την συγκέντρωση σε οινική μυσταγωγία. Άλλοτε έχουν περισσότερο γαστρονομικό χαρακτήρα και συγκεντρώνονται σε ένα εστιατόριο.

Γενικότερα όμως, μια πρόσκληση για ένα gathering με την αναφορά ΒΥΟΒ, υποδεικνύει ότι ο καλεσμένος θα μπορεί ή πρέπει να παραβρεθεί με το δικό του μπουκάλι αλκοόλ.

2. Game Gathering

Game Gathering

Οι συγκεντρώσεις παιχνιδιών είναι από τις πλέον δημοφιλείς και αρκετά οργανωμένες σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα παιχνίδια μπορεί να είναι είτε επιτραπέζια, είτε ψηφιακά. Πέρα από τα ατελείωτα τουρνουά μονόπολης, μπριτζ, μπιρίμπας κ.α., μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι ηλεκτρονικές κονσόλες (παιχνιδομηχανές). Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σε αυτή την περίπτωση είναι πως τα game gatherings δεν αποτελούνται μόνο από μικρές ομάδες αλλά και από μεγάλα, διεθνή φεστιβάλ, συνέδρια ή εκθέσεις παιχνιδιών νέας τεχνολογίας. Εκεί δηλαδή που η ψηφιακή καινοτομία χτυπάει κόκκινο.

Γιατί όμως λέγεται game gathering; Κάποτε, περίπου πριν 20 χρόνια, ήταν ελάχιστοι οι παθιασμένοι με τα ψηφιακά παιχνίδια. Τεχνολογικά δεν υπήρχε άλλος τρόπος επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων ή αμέτρητων σειρών κώδικα, πέρα από την συγκέντρωση σε ένα κοινό χώρο με ρεύμα – και αργότερα internet. Κάθε μέλος έπαιρνε τον υπολογιστή κυριολεκτικά «στην αγκαλιά» και μετακόμιζε σε ένα από τα σπίτια της παρέας, όπου ένας υπολογιστής μετατρέπονταν σε κεντρικός server ώστε να μοιράζει ψηφιακές πληροφορίες.  Το ομαδικό gaming ήταν ασταμάτητο και αδιάκοπο. Είχε διάρκεια 2, 3, 4 ημέρες ή μέχρι τελικής πτώσεως, δηλαδή νύστας και κούρασης.

Η πληροφορική είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενη και οι ταχύτητες του Internet αυξάνονται, οπότε τα πολλά ξεσπιτώματα έγιναν παρελθόν.

3. Social Gathering

Social Gathering σε βιβλιοθήκη

Θεωρητικά και εφόσον αναφέραμε συμπόσια, δρόμους, πάρκα, πλατείες και σπίτια οι κοινωνικές συναναστροφές κατέχουν την παλαιότερη θέση. To social gathering έχει αρχίσει να αποκωδικοποιείται και να αποκτά πιο στοχευμένο κοινωνικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα, – και με αφορμή το μεταναστευτικό ζήτημα- η διαφορετικότητα των φυλών είναι τάση και λόγος για συγκέντρωση ανθρώπων με κοινά βιώματα (πχ. την Χώρα Προέλευσης).

Η κοινωνική ευθύνη, η διαφορετικότητα των ανθρώπων και το περιβάλλον είναι ιδανικά θέματα για να δημιουργηθούν ομάδες συναναστροφής και ανταλλαγής απόψεων. Στους πολυχώρους φιλοξενούνται συχνά gatherings με σχετικές θεματολογίες.

4. Art Gathering

Art Gathering με μάθημα ζωγραφικής

Υποθέτω πως η πρώτη συγκέντρωση με θέμα την τέχνη οργανώθηκε όταν οι άνθρωποι βαρέθηκαν την καθημερινή ρουτίνα και αναζήτησαν κάτι πιο δημιουργικό στη ζωή τους. To Art Gathering περιλαμβάνει τόσες υποκατηγορίες όσες είναι και οι τέχνες ή οι τεχνικές.

Ένας οποιοσδήποτε χώρος μετατρέπεται σε πηγή έμπνευσης και οι μυημένοι απολαμβάνουν τα προνόμια της ομάδας. Κι εφόσον μιλάμε για τέχνη, οι ιδέες είναι απεριόριστες. Art Gathering είναι η οργάνωση μίας έκθεσης ή ενός μαθήματος ζωγραφικής, μια βραδιά ποίησης όπου τα μέλη της παρέας απαγγέλουν ποιήματα θεωρείται art gathering. Μια παρέα που μελετάει αρχαίους φιλοσόφους περπατώντας σε έναν δροσερό ελαιώνα, μπορεί να λέγεται art gathering.

5. Educational Gathering

Educational Gathering

Οι εκπαιδευτικές συγκεντρώσεις δεν αντικαθιστούν τις μεθοδευμένες πρακτικές στην εκπαίδευση, δεν είναι εκπαιδευτικά σεμινάρια και δεν ανήκουν σε ώρες διδασκαλίας. Οργανώνονται συνήθως με μία πολύ συγκεκριμένη θεματολογία και απευθύνονται σε ειδικό κοινό, εστιάζουν περισσότερο στην ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων. Μπορεί να είναι ένα συνέδριο, μια ημερίδα ή μια συνάντηση στρογγυλής τραπέζης επιστημόνων υγείας, οικονομολόγων κα.

Σύντομα στην πλατφόρμα του Citystage.gr θα δημιουργηθούν πολλές και ενδιαφέρουσες ιδέες για να οργανώσετε μαζί με την παρέα σας το επόμενο gathering. Για να ενημερώνεστε τακτικά, εγγραφείτε εδώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *