Σύνδεση

Citystage

Tips and Trends
Event Curator

Event Curator

Art curator vs Event curator

Στους περισσότερους από εμάς, η λέξη curator φέρνει αυτόματα στο νου την έννοια του μουσείου, της γκαλερί και γενικότερα της τέχνης.

Όμως ο event curator είναι κάτι διαφορετικό.

Σε ελεύθερη μετάφραση θα τον αποκαλούσαμε επιμελητή εκδηλώσεων. Ίσως ένας ασυνήθιστος τίτλος για τα ελληνικά δεδομένα. Ο ρόλος του συγκεχυμένος. Η συμμετοχή του στην διοργάνωση ενός event είναι όμως πλέον μονόδρομος.

Ποιό είναι το θέμα;

Πολλοί από εμάς έχουμε παραβρεθεί σε ένα συνέδριο ή μια έκθεση ή εταιρική και προϊοντική παρουσίαση που το κάθε επιμέρους event της εκδήλωσης μοιάζει ξένο ή και αποκομμένο από το προηγούμενο ή το επόμενο. Αποτέλεσμα είναι το κοινό να αισθάνεται αμήχανα, μια που δεν καταλαβαίνει ποιος είναι ο σκοπός της εκδήλωσης και ποιο είναι το θέμα.

To story πάνω από όλα!

Θα μας επιτρέψετε να επιμείνουμε: Κάθε εκδήλωση όσο μεγάλη ή μικρή και να είναι πρέπει να αφηγείται μια ιστορία. Αυτή η ιστορία πρέπει επίσης να είναι διατυπωμένη με σαφή και κατανοητό τρόπο.

Σε διαφορετική περίπτωση, το κοινό σας θα κουραστεί, θα βαρεθεί και το χειρότερο: Θα φύγει «άδειο» και αδιάφορο από την εκδήλωση σας. Το μήνυμα δεν θα έχει περάσει, ο σκοπός δεν θα έχει επιτευχθεί.

Η συμβολή του event curator

Ένας event curator θα σας βοηθήσει κυρίως πάνω στα εξής:
Να αποσαφηνίσετε τον λόγο της διοργάνωσης της εκδήλωσης.
Να αποφασίσετε ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στο κοινό σας.

  • Να δημιουργήσετε μια ιστορία που θα διαπερνάει κάθε στάδιο της εκδήλωσης (ομιλία, δείπνο, έκθεση προϊόντος κλπ.)
  • Να επιλέξετε την σειρά με την οποία θα γίνουν τα επιμέρους στάδια της εκδήλωσης.

Αν η εκδήλωση σας έχει – για παράδειγμα – περισσότερους από έναν ομιλητές, θα φροντίσει να έχουν όλοι κάποιο ενιαίο ύφος στην εισήγηση τους και να περιλαμβάνονται σε κάθε ομιλία κάποια κοινά σημεία που θα υπηρετούν τον σκοπό της εκδήλωσης και όχι τον σκοπό του ομιλητή (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι ομιλητές).

Θα φροντίσει ακόμα να απαλείψει τα βαρετά σημεία από τις ομιλίες των εισηγητών. «Γειά σας, λέγομαι Τάδε Τάδε, έχω σπουδάσει Αυτό και Εκείνο και δουλεύω 73 χρόνια στον τομέα των ΧΨΩ. Σήμερα θα σας μιλήσω για το…»: Το κοινό έχει αρχίσει ήδη να παίζει Candy Crash στο κινητό του. Εσείς σαν οικοδεσπότης δεν είναι δόκιμο να παρέμβετε. Ο event curator όμως και μπορεί και πρέπει.

Θα φροντίσει επίσης -εκ των προτέρων – να βάλει όρια στους χρόνους των ομιλητών. Δεν υπάρχει ποιο αρνητικό στοιχείο από το να μην σέβεται ο προηγούμενος ομιλητής τον χρόνο του επόμενου. Μην το αρνηθείτε: Πόσες φορές έχετε τύχει σε περιπτώσεις που κάποιος ομιλητής ξεπερνάει το χρονικό του όριο και «τρώει» τον χρόνο του επόμενου ή των επόμενων ομιλητών;

Δημιουργικότητα vs σκοπιμότητας

Οι event curators είναι άνθρωποι δημιουργικοί. Ως τέτοιοι λοιπόν, είναι πολύ εύκολο να κάνουν την δημιουργικότητα αυτοσκοπό, με αποτέλεσμα να θυσιαστεί το μήνυμα και ο σκοπός της εκδήλωσης χάριν της δημιουργικότητας. Ορίστε λοιπόν από την αρχή τα όρια τόσο σε επίπεδο δημιουργικότητας αλλά και σε επίπεδο budget. Δώστε του επίσης τον απαραίτητο χρόνο να ετοιμάσει την εκδήλωση σας. Περισσότερος χρόνος σημαίνει καλύτερο αποτέλεσμα και -κυρίως- χαμηλότερο κόστος!

Κάθε εκδήλωση έχει σαν σκοπό ότι το κοινό της δεν θα ξεχάσει ούτε αυτήν (ως μια ξεχωριστή εμπειρία) ούτε βέβαια το θέμα της (για παράδειγμα την εταιρία που το διοργάνωσε ή το προϊόν που παρουσιάστηκε) ούτε τον ίδιο το διοργανωτή και τους πιθανούς χορηγούς του (για παράδειγμα τον Οργανισμό ή Δήμο κλπ).

Ο Event curator είναι ο πολύτιμος συνεργάτης σας

Ο event curator είναι ο συνεργάτης που θα φροντίσει να επιτύχετε τους σκοπούς σας και να βεβαιωθείτε ότι το κοινό σας δεν σας ξεχάσει με το που θα τελειώσει η εκδήλωση – ίσως και νωρίτερα.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *