Σύνδεση

Citystage

Tips and Trends
Διοργανώστε εκδηλώσεις με οικολογική συνείδηση

Διοργανώστε εκδηλώσεις με οικολογική συνείδηση

Ίσως να ακούγεται υπερβολικό έως και ουτοπικό σε κάποιες διοργανώσεις εκδηλώσεων, όμως η μαζική εστίαση και ότι «περιφέρεται» γύρω από τον άξονά της μπορεί άθελά της να αποτελέσει μία οικολογική βόμβα. Η εφαρμογή καλών πρακτικών με έμφαση στην οικολογική συνείδηση και την αειφορία θα πρέπει να παίζει πρωταρχικό ρόλο σε μία διοργάνωση εκδήλωσης, ανεξάρτητα από τον όγκο των συμμετεχόντων.

Μαζέψτε τις πλαστικές συσκευασίες μίας χρήσης.

Αν σε ένα φεστιβάλ διανέμονται δείγματα τροφίμων δωρεάν, θα πρέπει να έχει προβλεφθεί και η οργανωμένη συλλογή και ανακύκλωση των κενών συσκευασιών. Φανταστείτε πόσο μεγάλη είναι η ζημιά που προκαλείται στον πλανήτη από τα οργανωμένα φεστιβάλ. Το επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί. Αν σε μία συναυλία το στάδιο χωράει 20.000, 10.000, 5.000 επισκέπτες, υπολογίστε ότι ο κάθε ένας θα καταναλώσει ένα μπουκάλι νερό ή/και ένα αναψυκτικό και πιθανόν κάποιο σνακ. Μετρήστε σκόρπιες, άδειες συσκευασίες και φέρτε στο μυαλό σας την εικόνα. Ο όγκος σαφώς και είναι γιγάντιος!

Για παράδειγμα το γνωστό σε όλους Coachella παράγει 107 τόνους σκουπιδιών κάθε μέρα από τα οποία μόνο το 20% ανακυκλώνεται.

Κάντε ακριβώς τον ίδιο υπολογισμό στο μυαλό και για ένα παιδικό πάρτι. Δεν θα πιστέψετε τι όγκο άχρηστων υλικών και σκουπιδιών θα συγκεντρώσετε στο τέλος της ημέρας. Υπολογίστε τα πλαστικά ποτήρια, πιάτα, μαχαιροπίρουνα και τις άδειες συσκευασίες από αναψυκτικά, κενές σακούλες συσκευασιών κτλ.

Αν πιστεύετε ότι τα παραπάνω δεν σας αφορούν τότε φέρτε στο μυαλό σας ένα gathering, μια μικρή συγκέντρωση, ένα party σε σπίτι. Στο τέλος του event θα βρεθείτε με αμέτρητες κενές φιάλες αλκοολούχων ποτών, μπίρας, αναψυκτικού κτλ. Είμαστε σίγουροι ότι αυτά καταλήγουν όπως θα έπρεπε, στους κάδους ανακύκλωσης, ξεχωριστά από τα υπόλοιπα σκουπίδια; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ!

Η παγκόσμια τάση των οργανωμένων parties δίνει έμφαση σε δράσεις με μειωμένη έως και μηδενική σπατάλη τροφίμων και συσκευασιών. Στον παγκόσμιο ιστό θα βρείτε πολλές και δημιουργικές ιδέες.

Και τα events θέλουν το φαγητό τους

Εστίασε στην εστίαση ακόμα και αν πρόκειται για ένα μεγάλο φεστιβάλ, μια συναυλία ή μία μικρότερη συγκέντρωση. Για παράδειγμα, ένα μουσικό φεστιβάλ απαρτίζεται από μία μεγάλη ομάδα συντελεστών οι οποίοι εργάζονται αρκετές ώρες σε συνθήκες και ωράρια πιεστικά από το στήσιμο, την έναρξη μέχρι και τη λήξη του.

Το γεγονός ότι βρίσκονται (πιθανόν) σε κάποιο στάδιο ή στην ύπαιθρο δεν σημαίνει ότι πρέπει να τραφούν με ένα πρόχειρα μαγειρεμένο γεύμα, στα όρια του junk food, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αντίθετα, θα πρέπει το γεύμα ή πιο σωστά τα γεύματα να είναι θρεπτικά ώστε να τους κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα τα ποσοστά ενέργειας. Σκέψου τις πολλές ώρες εργασίας, τις πολλαπλές εναλλαγές των θερμοκρασιών, το στήσιμο κυριολεκτικά «στο πόδι» του γεύματος και στο τέλος τα απορρίμματα που θα αφήσουν.

Ψύκτες Νερού και Ποτήρια πολλαπλών χρήσεων

Αρχικά, αν σκεφτούμε τα μπουκαλάκια του νερού που καταναλώνονται καθώς και τα καπάκια που σκορπίζονται στο περιβάλλον ανεξέλεγκτα, τότε έχουμε ένα αξιόλογο δείγμα για να υπολογίσουμε τη ζημιά που προκαλούμε στο περιβάλλον.

Μια λύση θα μπορούσε να είναι η περίπτωση των μεγάλων δοχείων που ξαναγεμίζουν όπως αυτά που παρέχουν οι ψύκτες εμφιαλωμένου νερού, οι οποίοι διατίθενται από οργανωμένες εταιρίες ανεφοδιασμού και μπορούν να διαχειριστούν ένα μεγάλο όγκο καταναλωτών. Σε αυτή την περίπτωση τα απορριμμάτα μειώνεται σημαντικά αλλά και πάλι δεν μηδενίζεται λόγων των ποτηριών.

Μια άλλη ιδέα θα μπορούσε να είναι η χρήση ποτηριών από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και ακόμη καλύτερα από οικολογικά ποτήρια πολλαπλών χρήσεων που γεμίζουν και ξαναγεμίζουν. Στην αγορά κυκλοφορούν ήδη αρκετές προτάσεις και ιδέες για ποτήρια και thermos, οικολογικά ή ανοξείδωτα, σε διάφορες τιμές όχι απαραίτητα υψηλές.

Και κάπου εδώ θα μπορούσε να επέμβει δημιουργικά το marketing. Σκέψου αν όλα αυτά τα ποτήρια ή thermos είναι «ντυμένα» στα χρώματα του φεστιβάλ. Κανείς δεν θα αρνηθεί ένα αναμνηστικό και χρήσιμο δωράκι.

Πέρα από τα μεγάλα φεστιβάλ, αν σκεφτούμε μία μικρότερης κλίμακας διοργάνωση όπως πχ. γάμο, βάπτιση, παιδικό πάρτι κτλ τότε δεν χρειάζεται να αναλύσουμε το θέμα. Η χρήση των πλαστικών ποτηριών, πιάτων, μαχαιροπίρουνων δεν έχει καμία θέση γιατί απλά η ζημιά που προκαλείται στο περιβάλλον είναι πασίγνωστη. Ας μην το ξαναπάμε από την αρχή.

Τοπική αγορά

Η επιλογή τοπικών παραγωγών είναι μία σοφή λύση όχι μόνο γιατί συνεισφέρει ηθικά και οικονομικά στην κοινωνία ή γιατί προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία αλλά και γιατί είναι μια ποιοτική επιλογή για την ασφάλεια των τροφίμων. Έτσι, δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν μέσα από μια κουραστική και μακρόσυρτη αλυσίδα τροφοδοσίας για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Τα τρόφιμα που παρασκευάζονται για να αντέξουν τις συνθήκες μεταφοράς σε μεγάλες αποστάσεις πιθανόν να περιέχουν, για ευνόητους λόγους, χημικά πρόσθετα και συντηρητικά.

Μία τελευταία αλλά εξίσου σημαντική λύση θα μπορούσε να είναι η επιλογή τροφίμων κατάλληλων για χορτοφάγους γιατί καλύπτει αφενός μεγάλο φάσμα γευστικών προτάσεων, με πιο ασφαλή τρόφιμα (σε αντίθεση με τα κρεατικά ή τα επεξεργασμένα που είναι ευάλωτα σε εναλλαγές θερμοκρασιών) και που το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα θα είναι, τεκμηριωμένα, αρκετά μικρότερο.

Μείωση σπατάλης

Το πόσο άδικη είναι η σπατάλη των τροφίμων πλέον είναι ευρέως γνωστή και δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τα αρνητικά. Όμως είναι καιρός να λάβει ουσιαστική θέση στον προϋπολογισμό του catering και στα υπόλοιπα εξίσου σημαντικά κριτήρια επιλογής. Υπολογίστε με ακρίβεια τον αριθμό των επισκεπτών, συζητήστε με τον συνεργάτη του catering για τις μερίδες που αναλογούν και προσπαθήστε να μην το παρακάνετε.

Αν για τους οποιουσδήποτε λόγους περισσεύουν φαγητά, φροντίστε να μην τα πετάξετε. Αναζητήστε πρωτοβουλίες ενεργών πολιτών που συλλέγουν το φαγητό και το διανέμουν σε ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Με μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρείτε αρκετές ιδέες.

Γενικά, σταματήστε να πετάτε το φαγητό! Δεν πρόκειται μόνο για κοινωνική ευαισθησία είναι και οικολογική επιταγή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *